Bloemstraat

Triada bouwt in de bloemenwijk in Heerde 35 nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Aan de Bloemstraat en Rozenstraat maakten 28 woningen daar plaats voor.

Voor jong en oud

Het bouwplan bestaat uit de sloop van 28 sociale duplexhuurwoningen en de nieuwbouw van 35 sociale huurwoningen: 18 levensloopgeschikte woningen en 17 kleine starterswoningen. Alle woningen zijn bestemd voor een- en tweepersoonshuishoudens.

De starterswoningen krijgen 1 slaapkamer, de andere woningen krijgen 2 slaapkamers. De slaapkamers en de badkamer bevinden zich op de verdieping. De levensloopgeschikte woningen krijgen een rechte trap, geschikt om eventueel een traplift te plaatsen. Ook is in de ruimte rekening gehouden met het kunnen draaien van bijvoorbeeld een rolstoel.

De woningen worden verhuurd voor huurprijzen onder de huurtoeslaggrens en zijn daarmee bereikbaar voor mensen met een bescheiden inkomen. Omdat de verhuur in 2021 start, is de exacte huurprijs nu nog niet bekend.

Bij de verhuur van de levensloopgeschikte woningen hebben 55-plussers voorrang. Voor de starterswoningen geldt voorrang voor jongeren t/m 23 jaar.

Aardgasloos, zuinig en groen

De nieuwe woningen aan Bloemstraat 2 t/m 70 worden aardgasloos en krijgen het nieuwste type installatie. Deze werkt volledig op elektriciteit. Door het bouwconcept hebben de woningen een bijzonder hoge isolatiewaarde. Daarmee hebben de nieuwe huurders straks het voordeel van lage woonkosten dankzij een lagere energierekening. 

Naast groen in de zin van duurzaam, is het plan voor de Bloemstraat ook heel groen qua aanplant. Dit gebeurt in de vorm van bomen, plantvakken en hagen. De architectuur en inrichting van de straat versterken het tuindorpkarakter van de wijk.
De woningen krijgen een roodbruine baksteen en rode dakpannen. Het middelste blok ligt een stukje naar achter waardoor er de sfeer van een hofje ontstaat.

Voortgang

In de oorspronkelijke plannen was er nog geen sprake van de stikstof- en PFAS-problematiek in de bouw. Ondanks dat is het gelukt om de omgevingsvergunning voor dit project rond te krijgen. Hoewel iets later dan eerst gepland, starten de bouwwerkzaamheden nu rond de zomer van 2020.

Het bestemmingsplan is eind februari 2019 al onherroepelijk geworden. Eind 2018 zijn alle oude woningen gesloopt en is het terrein gladgemaakt en ingezaaid met gras. Voor omwonenden en belangstellenden werd op 4 september 2018 een informatieavond georganiseerd.