Scheiden - Uit elkaar gaan

Woont u in een huurwoning en gaat u scheiden / uit elkaar? 

Dan zijn er veel zaken die u moet regelen. Ten minste één van u heeft nieuwe woonruimte nodig. Wie is dat? En hoe zegt u de huur (gedeeltelijk) op? Hebt u (jonge) kinderen? En kunt u nu urgentie krijgen? 

Er is een verschil tussen een scheiding van gehuwden en uit elkaar gaan van geregistreerd partners. 

Veel gevraagd over Scheiden - Uit elkaar gaan

Eén van ons wil vertrekken uit de woning. Hoe regel ik een gedeeltelijke huuropzegging?

Algemeen

Neem hiervoor contact met ons op. Wij sturen u dan een formulier toe waarmee u de huur gedeeltelijk kunt opzeggen. 

Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Eén van ons wil in de woning blijven wonen. Wat moeten we doen?

Algemeen

Staat de huurovereenkomst op beide namen en hebt u een geregistreerd partnerschap of een duurzaam gemeenschappelijke huishouding van minstens twee jaar? Dan hebt u wettelijk gezien beiden recht op de woning. U bepaalt samen wie in de woning blijft wonen. Daarna is het belangrijk dat u de gedeeltelijke huuropzegging aan ons doorgeeft.

Wij hebben een geregistreerd partnerschap en gaan uit elkaar. Hoe werkt het met de huurovereenkomst?

Algemeen

Bij een geregistreerd partnerschap hebt u wettelijk gezien beiden recht op de woning. U spreekt samen af wie in de woning blijft wonen. Daarna is het belangrijk dat u de gedeeltelijke huuropzegging aan ons doorgeeft.

Wij zijn getrouwd en gaan scheiden. Hoe werkt het met de huurovereenkomst?

Algemeen

Door het huwelijk bent u beiden huurder van de woning. Dit blijft zo totdat de rechter de echtscheiding uitspreekt. De rechter bepaalt wie van u beiden in de woning mag blijven wonen. Pas nadat de uitspraak is ingeschreven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP), is de echtscheiding een feit. Daarna kunt u een gedeeltelijke huuropzegging aan ons doorgeven. Komt u er samen al uit voordat de uitspraak van de rechter er is? Dan kunt u, of kan uw partner, de huur al eerder opzeggen.