Flexwoningen

Gemeenten en overheid hebben samen met de woningcorporaties de handen ineen geslagen om versneld woningen te kunnen realiseren. Onderdeel van die plannen is het plaatsen van flexwoningen. Die heten zo omdat ze niet permanent worden geplaatst, maar voor een periode van bijvoorbeeld 10 tot 15 jaar. Daardoor kunnen andere procedures worden gevolgd en andere locaties worden gezocht. Dat scheelt veel tijd. Belangrijk, want de nood is heel hoog.

Triada laat een proefwoning plaatsen 

Dat gebeurt aan de overkant van het kantoor van Triada. Dan kunnen mensen straks met eigen ogen zien hoe dit eruit ziet. Op deze websitepagina staan wat impressies. Dat zijn tekeningen voor een project ergens anders, om u een indruk te geven van hoe de woningen eruit kunnen zien.

Gewoon, flexwoningen

Flexwoningen bij Triada worden woningen die er als een gewone woning uitzien. Die - gewoon - ook net zo goed zijn als een permanente woning. Die ook gewoon in een leuk 'wijkje' worden gebouwd. Zelfs wat groener dan gewoonlijk. Een mooi voorbeeld dat aan de andere kant van de IJssel staat, kunt u hier bekijken: flexwoningen Wijhe.

In alle opzichten is wonen in een flexwoning net zo fijn als in een 'gewone' woning. Het enige verschil is dat de bouwmaterialen anders zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van hout. Dat geeft een warme uitstraling. En een verschil is dat de woning in een dag of twee in zijn geheel verplaatst kan worden. Als dat nodig is. 

Iedereen kent wel iemand in de familie- of kennissenkring die dringend een woning nodig heeft. Jonge mensen die zelfstandig willen kunnen wonen, mensen uit een gebroken relatie, mensen die voor hun baan moeten verhuizen, en mensen die veel en veel te duur wonen. Versneld bouwen is hiervoor een belangrijk deel van de oplossing. Het is voor deze mensen dat wij flexwoningen willen bouwen. 

Snelheid is belangrijk

Het type flexwoningen waar Triada nu naar kijkt, kan letterlijk in een paar dagen worden neergezet. Elke muur van de woningen wordt kant en klaar in de fabriek gemaakt, naar de locatie vervoerd en daar gemakkelijk in elkaar geschroefd. Op de locatie moet natuurlijk wel wat voorwerk gebeuren (leidingen en een fundament), maar dit gaat heel snel. Een flexwoning is daarom vaak wel ietsjes kleiner dan een gewone woning. Maar het is echt geen ‘tiny house’! Deze woningen kunnen er binnen een jaar staan, waar dat normaal ongeveer 6 jaar duurt. Daarmee kunnen we op korte termijn mensen een woning bieden. 

Mooie woningen

Triada werkt samen met de gemeenten aan dit concept. Ook een producent van flexwoningen is betrokken. Dat is Harwoonie. Deze producent maakt mooie woningen voor starters, een- en tweepersoonshuishoudens en (kleine) gezinnen. 

Flexwoningen zijn dus geen containerwoningen of stacaravans of iets dergelijks. Het zijn échte woningen, waar mensen hetzelfde comfort van mogen en kunnen verwachten als van een permanente woning. Een groepje flexwoningen heeft een vriendelijke uitstraling met groen rond de woningen. Parkeren gebeurt binnen zo’n groepje woningen en niet aan de straat.