Warmte en koelte

Niet alleen slim en zuinig verwarmen, maar ook verstandig koelen is steeds belangrijker in huis.

Veel gevraagd over Warmte en koelte

Hebben jullie tips tegen vocht en schimmel?

Algemeen

Bekijk hier het filmpje over vocht en schimmel.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?
Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. Vocht en schimmel is niet goed voor uw gezondheid. Voorkom schimmel en zet regelmatig de ramen open om goed te luchten. Ontstaat er toch schimmel? Maak dit dan zo snel mogelijk schoon.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?
Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar, zoals bobbelend behang en schimmel op muren, plafonds of in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

Tips om schimmel te voorkomen

 • Zet twee keer per dag dag de ramen 15 minuten open, zodat er verse lucht in uw woning komt.
 • Hebt u gedoucht? Maak dan de tegels droog. Houd de badkamerdeur gesloten en laat het ventilatiesysteem minstens 1 uur aan op de hoogste stand.
 • Laat de ventilatieroosters bij het raam altijd open staan. Maak de roosters regelmatig schoon.
 • Heeft u een mechanische ventilatie?
  • Zet het systeem altijd minimaal op stand 1
  • Zet het systeem op stand 2 wanneer u de hele dag thuis bent of bezoek ontvangt.
  • Zet het systeem op stand 3 wanneer u aan het koken of douchen bent.
  • Zet het systeem op stand 1 wanneer u naar bed gaat
 • Zet uw meubels niet direct tegen de muur.
 • Zorg dat er niets tegen de verwarming aan staat, zodat de warmte goed de kamer in kan.
 • Hebt u toch last van schimmel? Maak dit dan zo snel mogelijk schoon met behulp van een sopje met soda.
 • Wist u dat schone lucht sneller verwarmd wordt dan vochtige niet geventileerde lucht? Ventileren is dus niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee.

Bekijk hier de flyer met meer informatie.

Hoe weet ik of mijn huis (te) vochtig is?
In een vochtig huis ruikt het muf. Ook blijven ruiten lang beslagen, zeker als ze van enkel glas zijn. Bij te veel vocht kunnen er vocht- en schimmelplekken ontstaan. Behang kan loslaten en verf afbladderen. Met een vochtmeter kunt u precies zien hoe vochtig uw huis is. Zo'n meter koopt u bij een bouwmarkt. Hieronder ziet u wat de ideale luchtvochtigheid is.

Woonkamer: 20-21 °C - 40-60% luchtvochtigheid
Slaapkamer: 16-18 °C - 50-70% luchtvochtigheid
Keuken: 18-19 °C - 50-70% luchtvochtigheid
Badkamer: 22-23 °C - 50-70% luchtvochtigheid

Zo blijft je huis koel in de zomer

Algemeen

Onze zomers worden steeds warmer. Weet jij al hoe je slim omgaat met de warmte? En met de hitte?! Met deze tips slaap je beter en blijft je huis een stuk koeler.

Tip 1: Hou de warmte buiten

Het is makkelijker om warmte buiten te houden dan uit je huis te krijgen. Wat niet opwarmt, hoef je ook niet af te koelen. Zo hou je je huis koel, zonder airco.

 • Sluit gordijnen, doe zonneschermen of rolluiken omlaag. Zonwerende (rol)gordijnen helpen beter dan gewone gordijnen.
 • Pak ’s morgens nog even het koele briesje van buiten mee. Doe zoveel mogelijk ramen en deuren wijd open, voordat je alles dicht doet.
 • Kun je de binnen- en buitentemperatuur zien? Hou die in de gaten en doe alle ramen en deuren dicht voordat het buiten warmen wordt dan binnen. Ben je overdag niet thuis? Dan doe je ’s ochtends voor je vertrekt alles dicht.
 • Hang de was buiten op. Droogt lekker snel en ruikt fris. Een wasdroger geeft veel warmte af, net als een oven. Daar zit je met die hitte niet op te wachten. Het scheelt natuurlijk ook nog energie!
 • Van koken warmt je huis nogal op. Leer van onze Europese zuiderburen en eet vooral frisse salades, pita’s met falafel en (tijdens de ochtendkoelte) geroosterde groenten, of een koude soep zoals gazpacho. Heerlijk met dit weer! Op internet zijn veel recepten te vinden.

Tip 2: Heb je de warmte al binnen? Zo koel je weer af.

Als de zon ondergaat, zet je natuurlijk alles weer wagenwijd open. Logisch. Maar er zijn meer trucs om je hoofd en huis koel te houden.

 • Is het binnen echt niet te harden? Als je toch een raam openzet, hang er dan een nat laken voor. Zo koel je de lucht nog iets af.
 • Kun je niet slapen? Koel jezelf dan even af met een koude natte washand (zuiniger met water, minder schrikken dan de douche en net zo effectief). Dat is vaak genoeg om de temperatuur van je lijf te laten dalen zodat je wel in slaap valt.
 • Beddengoed gemaakt van katoen neemt vocht beter op en is prettiger dan polyester of andere kunstvezels.

Tip 3: Nog steeds te heet? Een ventilator brengt redding

Zo helpt een ventilator het allerbeste:

 • Gebruik ’m slim! Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat ’m de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen. Precies wat je wil.
 • Blaas niet naar jezelf toe. Dat lijkt fijn, maar je houdt er een pijnlijk stijve nek of rug aan over!
 • Zoek je nog meer verkoeling? Hang een vochtige handdoek over een wasrekje en laat de ventilator daarlangs blazen.
 • Leg plastic flessen water in de diepvries. Niet helemaal vol, anders barsten ze. Zijn ze goed bevroren? Zet ze voor de ventilator. Da’s pas een frisse wind. Tip: de flessen ontdooien natuurlijk. Zet ze in een bak om te voorkomen dat je vloer nat wordt van de condens.
 • Ben je handig? Op internet maken echte doe-het-zelvers een ‘airco’ van een oude koelbox vol met ijsblokjes, een kleine (tafel)ventilator en een pvc-pijpje.

 

Een (staande) ventilator is te koop voor ongeveer €15. Ze zijn er voor die prijs ook met een timer. Een ventilator hoeft niet per se de hele nacht aan. Een ventilator gebruikt circa 50 watt per uur (0,05 kWh). De energieverbruikskosten zijn dan ongeveer €10 per jaar, maar de prijzen per kWh veranderen natuurlijk steeds.

Een airco is in aanschaf duurder en gebruikt daarna vooral ook veel meer energie: per jaar 160 tot 430 kWh. Een airco is daarom in gebruik wel 30 of 40 keer zo duur. Denk aan een paar honderd euro per jaar aan energiekosten erbij. Dus wie ook zuinig wil zijn met energie en klimaat, kan beter geen airco nemen.

Een aircooler vul je met water of ijs. Daarmee wordt de lucht gekoeld en gezuiverd. Het scheelt maar een paar graden, maar dat is misschien precies net wat je nodig hebt om je weer een beetje mens te voelen. Dit apparaat verbruikt meer stroom dan een ventilator maar stukken minder dan een airco.