Zelf klussen, mag dat?

Het ligt eraan:

Klein

Gaat het om iets kleins, waarvan u zelf de sporen weer kunt herstellen als u verhuist?
Gaat het bijvoorbeeld om een paar gewone schroefgaten in een gladde muur? Dan hoeft u niet te bellen. Maar denk wel even na voordat u in tegelwerk boort. Er kunnen leidingen achter de wandtegels zitten! Vraag het daarom bij twijfel altijd aan de opzichter. Wanneer u bijvoorbeeld de huur opzegt, moet u tegelwerk eigenlijk altijd weer herstellen. Soms kan dat plaatselijk. Onze opzichter beslist dat.

Groot

Of gaat het om méér dan een kleine aanpassing?
Wilt u iets maken dat 'vastzit' aan de woning en dat niet zonder schade weer verwijderd kan worden? Of wilt u iets maken in de tuin of aanbouwen aan of rond de woning? Doet u dan eerst een aanvraag voor woningverbetering. Dat kunt u doen op www.triada.nl. Zoek naar Woningverbetering.
Of wilt u harde vloerbedekking aanleggen in een appartement? Dat kan alleen onder voorwaarden en u hebt dan een meldingsplicht. Op deze webpagina kunt u onder 'Direct regelen' die melding doen.

Altijd eerst aanvragen of melden 

Woningaanpassingen die u altijd eerst bij Triada moet aanvragen. Kijk daarna op deze webpagina kunt u onder 'Direct regelen' om een aanvraag te doen.

Een aanvraag doen, en dan?

Onze opzichter beoordeelt uw aanvraag. Meestal maakt de opzichter daarvoor een afspraak met u in de woning. Daarna laten wij u weten of u de wijziging mag uitvoeren. De uitvoering is altijd voor uw eigen rekening. Na uitvoering controleert de opzichter de kwaliteit van de wijziging. Dat kan gevolgen hebben voor de afspraken rond verhuizing en overname.

Gevolgen

Bij uw aanvraag informeren wij u uitgebreid over de regeling rond zelf klussen en over de eventuele gevolgen van een aanpassing door uzelf. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u verhuist? Mag u die aanpassing laten zitten of moet u de standaardvoorziening terugplaatsen?

Bij verhuizing

Sommige aanpassingen mag u bij verhuizing ter overname aanbieden. De aanpassing moet op dat moment minimaal van goede kwaliteit zijn. Dit beoordeelt de opzichter. Wat de nieuwe huurder wil overnemen, hoeft u niet te verwijderen.

Maak van uw huurwoning uw thuis

Maar ga nooit zomaar (groot) klussen zonder overleg met ons!

Wist u dat......

.... 'zelf klussen' officieel een 'Zelf Aangebrachte Voorziening' heet. Dat vinden wij een mond vol. Soms zegt iemand nog 'ZAV', maar dat vinden we weer wat kort. Daarom noemen we deze vorm van woningverbetering liever 'zelf klussen'.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Spelregels voor zelf klussen

Algemeen

Er zijn spelregels wanneer huurders zelf iets maken in, aan of bij de huurwoning. Het gaat bij deze spelregels over de ‘onroerende voorzieningen’. Dat zijn alle zaken die een huurder niet kan weghalen zonder schade aan de woning. Bijvoorbeeld: vloertegels, een nieuwe keuken, een open haard of een ligbad. Waar in deze uitleg ‘voorziening’ staat, vult u in gedachten in wat voor u geldt. 

Voor alle voorzieningen geldt:

Kosten
Alle kosten zijn voor uw rekening. Ook de mogelijke herstelkosten als u verhuist.

Extra kosten
Als er kosten voor belastingen en verzekeringen zijn, betaalt u die aan Triada. Bijvoorbeeld voor een garage.

Onderhoud
Het onderhoud van de voorziening regelt u zelf. U kunt hiervoor geen gebruik maken van de onderhoudsdiensten van Triada. Ook niet wanneer er onderhoud nodig is, of schade ontstaat, als gevolg van uw voorziening. Bijvoorbeeld lekkage.

Groot onderhoud
Bij onderhoud of renovatie kan Triada u vragen om de voorziening tijdelijk weg te halen. Bijvoorbeeld een afdak. U moet deze daarna zelf weer terugplaatsen. Daarvoor krijgt u geen vergoeding.

Vervanging
U moet een zelf gemaakte voorziening verwijderen als Triada deze door een standaardvoorziening moet vervangen. Bijvoorbeeld een keukenblok. U krijgt hiervoor geen vergoeding.

Zelf verwijderen
U mag een voorziening altijd zelf weghalen. U moet de woning daarna weer herstellen. Bijvoorbeeld door de standaardvoorziening goed terug te plaatsen. Bijvoorbeeld een keukenblok.

Schade en aansprakelijkheid
U bent verantwoordelijk voor de gevolgen van schade die ontstaat door de voorziening. U vrijwaart Triada wanneer andere partijen, bijvoorbeeld uw buren, Triada voor die schade aanspreken.

Huur en woningwaardering
U betaalt geen huur voor de door uzelf aangebrachte of overgenomen voorziening. Mogelijke extra punten voor de voorziening tellen niet mee bij de woningwaardering.

Uitzondering: Zelf kleine klusjes doen
Deze spelregels gaan niet over kleine klussen. Zoals een schilderij of de klok ophangen. Denk wel na: zit hier een leiding in de muur? Boor niet in de tegels: dat moet u herstellen als u verhuist.

Wat mag er wel en niet?
Wilt u precies weten wat er mag en kan, kijk dan verder in deze lijst en bij Zelf klussen

Aanvragen
Een aanvraag voor Zelf klussen doet u via de website. Komt u er niet uit? Vraag het ons dan.

Hoe vraag ik toestemming om zelf te klussen?

Algemeen

Voor bepaalde klussen hebt u altijd eerst onze toestemming nodig. Wij verwachten van u dat u eerst goed de informatie daarover op deze website bekijkt. Daarna kunt u een aanvraag doen voor Zelf klussen.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Algemeen

Na ontvangst van uw aanvraag, nemen wij binnen een week contact met u op. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons bij u thuis. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Algemeen

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening.

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Voor bouwkundige klussen hebt u vooraf toestemming van ons nodig.
Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. Kijk bij Zelf Klussen wat de spelregels daarvoor zijn. 

Hebt u een omgevingsvergunning nodig?
Vraag dit na bij uw gemeente of kijk op Omgevingsloket online. Stuur ons dan altijd een kopie van de vergunning zodra u deze hebt ontvangen. De kosten van gemeentelijke vergunningen zijn voor uw rekening. Geeft de gemeente geen vergunning? Dan krijgt u van ons geen toestemmig voor het uitvoeren van de klus.

U mag pas starten met de klus nadat ....
- u de vergunning van de gemeente hebt ontvangen
- u toestemming hebt gekregen van Triada

Welke klussen mag ik niet aan de woning doen?

Algemeen

U mag geen klussen uitvoeren:

 • waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren 
 • die tot een waardedaling van de woning leiden 
 • die tot gevaarlijke situaties leiden
 • die in strijd zijn met ons beleid 
 • die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd 
 • waardoor wij het normale onderhoud niet meer of niet goed kunnen uitvoeren

In deze lijst kunt u zien voor welke aanpassingen u toestemming nodig hebt.

Vraag toestemming aan voordat u gaat klussen via Zelf klussen

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Algemeen

Gaat u klussen op een plek waar asbest zit?
Vraag ons dan altijd eerst om advies.

Bewerk asbest nooit!
Dus niet hakken, breken, zagen, boren of een andere bewerking doen. Als u daarbij (verborgen) asbest beschadigt, komen er schadelijke deeltjes vrij. 

Verwijder het asbest niet zelf
Dat geldt ook voor asbesthoudend vloerzeil en golfplaten.

Neem altijd contact met ons op als u asbest wilt laten verwijderen 
Stuur daarvoor een e-mail naar welkom@triada.nl en voeg een foto toe als dat kan.

Bij elke verhuizing kijken wij of er asbest in de woning zit 
Dat doen wij ook bij energiemaatregelen. Als asbest direct bereikbaar is, dan verwijderen we dit. 

Mag ik een serre aan mijn woning bouwen?

Algemeen

Stuur een e-mail met uw verzoek naar welkom@triada.nl. De opzichter neemt dan contact met u op over de mogelijkheden en voorwaarden. 

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Triada werkt samen met de Zoncorporatie. In ongeveer 5 jaar voorzien wij ca. 2.500 eengezinswoningen van zonnepanelen. U krijgt vanzelf bericht wanneer uw huis aan de beurt is.

Misschien wilt u zelf al eerder zonnepanelen plaatsen
Als u wilt, kunt u de panelen inkopen via de leverancier van zonnepanelen van Triada. Dat heeft deze voordelen: wij nemen dan de installatie gegarandeerd over als u verhuist, én de prijs is gunstig. U moet wel eerst een aanvraag doen voor Zelf klussen. Ook gelden er een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn: 

 • De installatie, de plaatsing en de werking van de panelen mogen geen gevaar, schade of hinder opleveren voor de bewoners(s) zelf en de omwonenden.
 • Plaatsing en aansluiting mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een erkend installateur.
 • Het plaatsen van zonnepanelen via een huur of leaseconstructie is niet toegestaan.
 • Bij onderhoudswerkzaamheden, zoals dakvernieuwing, bent u zelf verantwoordelijk voor de tijdelijke verwijdering en terugplaatsing van de zonnepanelen. En voor de kosten daarvan.
 • Als Triada extra kosten moet maken vanwege uw zonnepanelen, dan komen de kosten voor uw rekening.
 • Triada stelt ook (esthetische) eisen aan de panelen en het legpatroon.
 • Voor het complete verhaal hebt u hierover contact met Triada. Dat contact maakt u via het websiteformulier Zelf Klussen.

Heeft u zelf een leverancier gevonden om zonnepanelen op uw huurwoning te plaatsen? Ook dan dient u eerst toetstemming van ons te krijgen. U kunt het websiteformulier Zelf Klussen invullen.

Mag ik een muur verwijderen in mijn woning?

Algemeen

Het verwijderen van een muur valt onder zelf klussen. Een dragende muur mag nooit verwijderd worden.

Op deze website leest u onder 'Zelf klussen' wat er mag en welke spelregels er gelden. Ook hebben wij op een rij gezet wat de afspraken per klus zijn: Zelf klussen-wijzer.

Mag ik de kastdeurtjes van mijn keuken schilderen?

Algemeen

Nee, u mag uw keuken niet overschilderen.

Wilt u een andere kleur keuken en is uw keuken nog niet aan vervanging toe (jonger dan 20 jaar)? Dan kunt u daarvoor naar een dealer van Bribus keukens gaan. Op de website van https://www.bribus.nl/keukens vindt u een dealer bij u in de buurt. U kunt ook bij aannemersbedrijf Coen Hagedoorn terecht voor bijbestellingen. Zij zijn bereikbaar op 088-8808062 of via opdrachtentriada@coenhagedoorn.nl. U betaalt dit zelf.

Mag ik parket, laminaat of tegels leggen?

Algemeen

We bemoeien ons liefst zo min mogelijk met wat u in uw huurwoning doet. Maar harde vloerbedekking kan overlast geven. Daarom hebben we daar regels voor. 

Tegels / plavuizen

Voor het leggen van tegels of plavuizen moet u altijd vooraf schriftelijk toestemming van ons hebben gekregen. Gebruik daarvoor de aanvraag voor Zelf Klussen op deze website.

Natuursteen / beton / grindvloer / gietvloer

Dit soort vloeren mag u NIET in een huurwoning van Triada toepassen.

Laminaat, parket, hout, linoleum, zeil of PVC

Er gelden regels voor het leggen van dit soort vloerbedekkingen. Die regels hebben we voor u in deze flyer gezet. Bekijk die goed zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan! Houd u aan deze regels. Dan mag u deze vloeren leggen zonder vooraf toestemming aan ons te vragen. 

Tapijt

Kiest u voor tapijt, dan kunt u direct aan de slag. Hiervoor gelden geen regels.

Ik wil een buitenkraan plaatsen aan mijn huurwoning. Mag dat?

Algemeen

Ja dat mag. Er moet daarbij wel aan een aantal regels worden voldaan:

 • De buitenkraan moet vakkundig worden aangebracht.
 • De buitenkraan moet binnen kunnen worden afgesloten of er wordt een vorstvrije buitenkraan aangebracht

Triada aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die huurder, verhuurder of derden lijden als gevolg van de door huurder aangebrachte wijziging of schade die ontstaat tijdens de uitvoering van het werk.

Als aan bovenstaande is voldaan mag bij huurbeëindiging de buitenkraan blijven zitten.