Hebben jullie tips om hitte in mijn woning tegen te gaan?
Algemeen
Onze zomers worden steeds warmer. Weet u al hoe u slim omgaat met de warmte? En met de hitte?! Met deze tips slaapt u beter en blijft uw huis een stuk koeler.
Tip 1: Hou de warmte buiten
Het is makkelijker om warmte buiten te houden dan uit uw huis te krijgen. Wat niet opwarmt, hoeft ook niet af te koelen. Zo houdt u uw huis koel, zonder airco.
- Sluit gordijnen, doe zonneschermen of rolluiken omlaag. Zonwerende (rol)gordijnen helpen beter dan gewone gordijnen.
- Pak ’s morgens nog even het koele briesje van buiten mee. Doe zoveel mogelijk ramen en deuren wijd open, voordat u alles dicht doet.
- Kunt u de binnen- en buitentemperatuur zien? Hou die in de gaten en doe alle ramen en deuren dicht voordat het buiten warmen wordt dan binnen. Bent u overdag niet thuis? Dan doet u ’s ochtends voor u vertrekt alles dicht.
- Hang de was buiten op. Droogt lekker snel en ruikt fris. Een wasdroger geeft veel warmte af, net als een oven. Daar zit u met die hitte niet op te wachten. Het scheelt natuurlijk ook nog energie!
- Van koken warmt u huis nogal op. Leer van onze Europese zuiderburen en eet vooral frisse salades, pita’s met falafel en (tijdens de ochtendkoelte) geroosterde groenten, of een koude soep zoals gazpacho. Heerlijk met dit weer! Op internet zijn veel recepten te vinden.
Tip 2: Heeft u de warmte al binnen? Zo koelt u weer af.
Als de zon ondergaat, zet u natuurlijk alles weer wagenwijd open. Logisch. Maar er zijn meer trucs om je hoofd en huis koel te houden.
- Is het binnen echt te warm? Als u toch een raam openzet, hang er dan een nat laken voor. Zo koelt de lucht nog iets af.
- Kunt u niet slapen? Koel uzelf dan even met een koude natte washand (zuiniger met water, minder schrikken dan de douche en net zo effectief). Dat is vaak genoeg om de temperatuur van u lijf te laten dalen zodat u wel in slaap valt.
- Beddengoed gemaakt van katoen neemt vocht beter op en is prettiger dan polyester of andere kunstvezels.
Tip 3: Nog steeds te heet? Een ventilator brengt redding
Zo helpt een ventilator het allerbeste:
- Gebruik ’m slim! Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat ’m de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trekt de koele lucht door het raam naar binnen.
- Blaas niet naar uzelf toe. Dat lijkt fijn, maar u houdt er een pijnlijk stijve nek of rug aan over!
- Zoekt u nog meer verkoeling? Hang een vochtige handdoek over een wasrekje en laat de ventilator daarlangs blazen.
- Leg plastic flessen water in de diepvries. Niet helemaal vol, anders barsten ze. Zijn ze goed bevroren? Zet ze voor de ventilator. Da’s pas een frisse wind. Tip: de flessen ontdooien natuurlijk. Zet ze in een bak om te voorkomen dat u vloer nat wordt van de condens.
Een (staande) ventilator is te koop voor ongeveer €15. Ze zijn er voor die prijs ook met een timer. Een ventilator hoeft niet per se de hele nacht aan. Een ventilator gebruikt circa 50 watt per uur (0,05 kWh). De energieverbruikskosten zijn dan ongeveer €10 per jaar, maar de prijzen per kWh veranderen natuurlijk steeds.
Een airco is in aanschaf duurder en gebruikt daarna vooral ook veel meer energie: per jaar 160 tot 430 kWh. Een airco is daarom in gebruik wel 30 of 40 keer zo duur. Denk aan een paar honderd euro per jaar aan energiekosten erbij. Dus wie ook zuinig wil zijn met energie en klimaat, kan beter geen airco nemen.
Een aircooler vult u met water of ijs. Daarmee wordt de lucht gekoeld en gezuiverd. Het scheelt maar een paar graden, maar dat is misschien precies net wat u nodig hebt om u weer een beetje mens te voelen. Dit apparaat verbruikt meer stroom dan een ventilator maar stukken minder dan een airco.