Warmte en koelte

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met warme zomers. Dit leidt tot hitte in onze woningen. Wij werken aan oplossingen om oververhiting in de toekomst te verminderen. U kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen als het warm wordt. Wij hebben verschillende tips hieronder voor u op een rij gezet.

Veel gevraagd over Warmte en koelte

Hebben jullie tips om hitte in mijn woning tegen te gaan?

Algemeen

Onze zomers worden steeds warmer. Weet jij al hoe je slim omgaat met de warmte? En met de hitte?! Met deze tips slaap je beter en blijft je huis een stuk koeler.

Tip 1: Hou de warmte buiten

Het is makkelijker om warmte buiten te houden dan uit je huis te krijgen. Wat niet opwarmt, hoef je ook niet af te koelen. Zo hou je je huis koel, zonder airco.

 • Sluit gordijnen, doe zonneschermen of rolluiken omlaag. Zonwerende (rol)gordijnen helpen beter dan gewone gordijnen.
 • Pak ’s morgens nog even het koele briesje van buiten mee. Doe zoveel mogelijk ramen en deuren wijd open, voordat je alles dicht doet.
 • Kun je de binnen- en buitentemperatuur zien? Hou die in de gaten en doe alle ramen en deuren dicht voordat het buiten warmen wordt dan binnen. Ben je overdag niet thuis? Dan doe je ’s ochtends voor je vertrekt alles dicht.
 • Hang de was buiten op. Droogt lekker snel en ruikt fris. Een wasdroger geeft veel warmte af, net als een oven. Daar zit je met die hitte niet op te wachten. Het scheelt natuurlijk ook nog energie!
 • Van koken warmt je huis nogal op. Leer van onze Europese zuiderburen en eet vooral frisse salades, pita’s met falafel en (tijdens de ochtendkoelte) geroosterde groenten, of een koude soep zoals gazpacho. Heerlijk met dit weer! Op internet zijn veel recepten te vinden.

Tip 2: Heb je de warmte al binnen? Zo koel je weer af.

Als de zon ondergaat, zet je natuurlijk alles weer wagenwijd open. Logisch. Maar er zijn meer trucs om je hoofd en huis koel te houden.

 • Is het binnen echt niet te harden? Als je toch een raam openzet, hang er dan een nat laken voor. Zo koel je de lucht nog iets af.
 • Kun je niet slapen? Koel jezelf dan even af met een koude natte washand (zuiniger met water, minder schrikken dan de douche en net zo effectief). Dat is vaak genoeg om de temperatuur van je lijf te laten dalen zodat je wel in slaap valt.
 • Beddengoed gemaakt van katoen neemt vocht beter op en is prettiger dan polyester of andere kunstvezels.

Tip 3: Nog steeds te heet? Een ventilator brengt redding

Zo helpt een ventilator het allerbeste:

 • Gebruik ’m slim! Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat ’m de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen. Precies wat je wil.
 • Blaas niet naar jezelf toe. Dat lijkt fijn, maar je houdt er een pijnlijk stijve nek of rug aan over!
 • Zoek je nog meer verkoeling? Hang een vochtige handdoek over een wasrekje en laat de ventilator daarlangs blazen.
 • Leg plastic flessen water in de diepvries. Niet helemaal vol, anders barsten ze. Zijn ze goed bevroren? Zet ze voor de ventilator. Da’s pas een frisse wind. Tip: de flessen ontdooien natuurlijk. Zet ze in een bak om te voorkomen dat je vloer nat wordt van de condens.
 • Ben je handig? Op internet maken echte doe-het-zelvers een ‘airco’ van een oude koelbox vol met ijsblokjes, een kleine (tafel)ventilator en een pvc-pijpje.

 

Een (staande) ventilator is te koop voor ongeveer €15. Ze zijn er voor die prijs ook met een timer. Een ventilator hoeft niet per se de hele nacht aan. Een ventilator gebruikt circa 50 watt per uur (0,05 kWh). De energieverbruikskosten zijn dan ongeveer €10 per jaar, maar de prijzen per kWh veranderen natuurlijk steeds.

Een airco is in aanschaf duurder en gebruikt daarna vooral ook veel meer energie: per jaar 160 tot 430 kWh. Een airco is daarom in gebruik wel 30 of 40 keer zo duur. Denk aan een paar honderd euro per jaar aan energiekosten erbij. Dus wie ook zuinig wil zijn met energie en klimaat, kan beter geen airco nemen.

Een aircooler vul je met water of ijs. Daarmee wordt de lucht gekoeld en gezuiverd. Het scheelt maar een paar graden, maar dat is misschien precies net wat je nodig hebt om je weer een beetje mens te voelen. Dit apparaat verbruikt meer stroom dan een ventilator maar stukken minder dan een airco. 

 

Wat kan ik zelf doen om hitte in mijn woning te voorkomen?

Algemeen

U kunt via een Zelf Klus aanvraag toestemming vragen om zelf zonnewering aan te brengen. Zonnewering houdt 60% van de warmte buiten.

De Zelf Klus aanvraag geldt ook voor een airco, maar let op! Een airco kent hoge energiekosten en is duur in
aanschaf. Daarbij is het slechts voor een kort moment in het jaar. Overweeg dit enkel als aller laatste.