De huurprijs van een zelfde huis als het mijne is lager/hoger dan die van mijn woning. Hoe kan dat?
Algemeen
Dat kan te maken hebben met verschillende dingen.
- Misschien wonen mensen al heel lang in de woning. Zij hebben dan vroeger de woning tegen een veel lagere huurprijs kunnen huren. De jaarlijkse huurverhoging heeft de huur wel wat hoger gemaakt. Maar als zij verhuizen, telt Triada opnieuw de punten op en stelt de huurprijs opnieuw vast. Vaak is dat dan een hogere huurprijs.
- Als iemand gaat verhuizen, wordt op grond van het huurbeleid een nieuwe huurprijs voor die woning berekend. De punten zijn daarbij belangrijk. Maar steeds vaker stelt Triada een huur juist naar beneden bij. Dat komt omdat wij passend moeten toewijzen. En als de huur boven een bepaald bedrag uitkomt, kunnen we die woning niet meer toewijzen aan de doelgroep. We stellen dan een lagere huurprijs vast.
- Vanwege het passend toewijzen is ons huurbeleid erop gericht de huur betaalbaar te houden. Soms moet een woning daardoor juist goedkoper worden.
Passend toewijzen gaat over het inkomen van de huurder en de huurprijs die hij met dat inkomen kan betalen. Het gaat dus niet over of de huurder de woning zelf vindt passen bij zijn woonwensen. - Er kunnen verschillen zijn tussen beide woningen. Bijvoorbeeld een vaste trap naar de zolder of een ander energielabel. Daardoor is de puntenwaardering van zo’n woning anders.
- Iedere huurovereenkomst die wij afsluiten is een individuele afspraak tussen huurder en verhuurder. Deze overeenkomst voldoet aan de wettelijke eisen die op dat moment gelden voor verhuring. Die eisen veranderen af en toe. En ook de afspraken die de gemeenten met ons maken veranderen af en toe. Dat heeft gevolgen voor hoe wij de huurprijs vaststellen.