Huurtoeslag

Is uw huur te hoog voor uw inkomen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Dit kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Doe dit zorgvuldig, dat voorkomt vertraging. 

Regels rond huurtoeslag, huurprijzen en inkomensgrenzen zijn ingewikkeld. Ze veranderen ieder jaar een beetje. En soms een boel. Per 1 januari 2020 zijn de regels op nogal wat punten veranderd. Hebt u nu al huurtoeslag, maakt u zich dan geen zorgen. Let er wel op dat u wijzigingen in uw gezinssamenstelling zo snel mogelijk aan de Belastingdienst doorgeeft.

Wilt u huurtoeslag aanvragen? De regels zijn een beetje versoepeld. Maar over het eigen vermogen zijn ze strenger geworden. De website van de Woonbond legt het goed uit:  
Inkomensgrenzen
Normen en grenzen huurtoeslag

Veel gevraagd over Huurtoeslag

De huur van mijn woning is verhoogd door een woningverbetering. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Algemeen

Als u de nieuwe huurprijs via de Belastingdienst doorgeeft, passen zij uw huurtoeslag aan. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon 0800 - 05 43. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Heb ik recht op een standaard huurverlaging?

Algemeen

U kunt huurverlaging bij ons aanvragen als u voldoet aan 3 voorwaarden: 

  1. U woont in een sociale huurwoning met een rekenhuur* die hoger is dan de maximale grens voor huurtoeslag (€ 879,66).

  2. U krijgt op dit moment geen huurtoeslag.

  3. U komt in aanmerking voor huurtoeslag op basis van uw inkomen en huishoudsamenstelling als uw rekenhuur wordt verlaagd naar € 879,66. 

Niet alle servicekosten kunt u opgeven bij uw aanvraag om huurtoeslag. Bel ons voor een specificatie van uw huur!

*rekenhuur = kale huurprijs + eventuele kosten voor schoonmaak, lift en gemeenschappelijke verlichting

Als mijn huur boven de huurtoeslaggrens uitkomt, krijg ik dan nog wel huurtoeslag?

Algemeen

Wanneer u op dit moment huurtoeslag ontvangt, dan krijgt u die uitgekeerd tot € 879,66 (de maximale huurtoeslaggrens). Ligt uw huurprijs daarboven, dan is het bedrag erboven voor eigen rekening.

Hoe regel ik mijn zaken omtrent huurtoeslag?

Algemeen

Vragen over huurtoeslag kunt u stellen via de site van de Belastingdienst. U kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon op telefoonnummer 0800 - 05 43. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs. U kunt hier uw zaken regelen, zoals het aanvragen van huurtoeslag of het doorgeven van wijzigingen.